Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο μέσα στη Γερμανική Ευρώπη ;

Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο μέσα στη Γερμανική Ευρώπη ;
Μετά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και την αναπάντεχη έλευση του τρίτου μνημονίου τα πράγματα μπερδεύτηκαν αρκετά. Από το μυαλό του καθενός πέρασαν πολλά, υποχώρηση, υποταγή, προδοσία... ;

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Γερμανία επιθυμεί μια Γερμανική Ευρώπη με όχημα την λιτότητα και την τυφλή υποταγή στους κανόνες που η ίδια εκβιαστικά ορίζει μέσω της οικονομίας, κανόνες που πολλές φορές η ίδια αν χρειαστεί παραβιάζει με διάφορα κόλπα.

Πάντοτε στην Ελλάδα ο κόσμος αναρωτιόταν, ποίος κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο ; Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι η Γερμανική μπότα από την Ελλάδα μπορεί να έφυγε μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην πραγματικότητα όμως η Γερμανική παρουσία στην χώρα μας ήταν πάντα εδώ και σκιώδης. Είδαμε στα χρόνια του δικομματισμού, γερμανικές εταιρίες στα εξοπλιστικά, γερμανικές εταιρίες που έκαναν δώρα σε Έλληνες πολιτικούς, γερμανικές εταιρίες στις τηλεπικοινωνίες.. εταιρίες αρκετές εξ αυτών στις οποίες μέτοχος ή συμμετοχή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχε και το γερμανικό δημόσιο.

Όταν ήρθε η ώρα να προστατευθούν οι γερμανικές τράπεζες από την κρίση στην Ευρώπη η υπερδανισμένη - υπερχρεωμένη Ελλάδα αφέθηκε στη μοίρα της, ο λαός της δηλαδή. Αλλά δεν έφτανε αυτό τα Γερμανικά ΜΜΕ (και όχι μόνο ακόμα και πολιτικοί) φρόντισαν να κατασκευάσουν μια νέα εικόνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες αυτή των τεμπέληδων Ελλήνων που τρώνε τα λεφτά των άλλων Ευρωπαίων κάτι που πέρασε σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο στην Γερμανική κοινωνία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες δορυφόρους της Γερμανίας στην Ευρώπη, κυρίως χώρες τις κεντρικής Ευρώπης και Βόρειες χώρες. Οι χώρες αυτές ουσιαστικά κάνουν ό,τι λέει η Γερμανία μέσα στην Ε.Ε φυσικά από αυτήν τους την στάση περιμένουν κάποια ανταλλάγματα. Η Γερμανία φρόντισε για παράδειγμα σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ να κάνει επενδύσεις μέσω μεγάλων εταιριών της και έτσι ουσιαστικά τις έχει στο χέρι, έτσι είδαμε χώρες όπως πχ η Σλοβακία (95% σε ιδιωτικά χέρια) να έχουν ένα τεράστιο μένος κατά της χώρας μας. Όταν δανειστές της Ελλάδας έγιναν τα κράτη της Ε.Ε η Γερμανία υπέδειξε την Ελλάδα σαν το μαύρο πρόβατο που οι άλλες χώρες θέλοντας και μη πρέπει να την δανείσουν. Έτσι οι χώρες αυτές έχοντας πολλές φορές χαμηλότερους μισθούς απ ότι στην Ελλάδα έφερναν και φέρνουν αντιρρήσεις σε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας να απεμπλακεί από τα μνημόνια κάτι που θα τους στερούσε τα δανεικά τους πίσω. Με λίγα λόγια οι Γερμανοί έφεραν έτσι την κατάσταση που αντιμέτωπες πλέον ήταν οι δανειστές χώρες της Ε.Ε και η Ελλάδα.

Πιο απλά η Γερμανία μας βάρεσε αλύπητα όλα αυτά τα χρόνια και κερδισμένη βγήκε αυτή αδιαφορώντας εντελώς για την Ελλάδα. Τα δάνεια που παίρνουμε ακόμα γυρίζουν πίσω σε αυτούς με τόκο. Είναι ξεκάθαρο ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. To γερμανικό δημόσιο ακόμα επιμένει ως μέτοχος εταιριών στην Ελλάδα αφού οι Γερμανοί στο τρίτο μνημόνιο εποφθαλμιούν τα ελληνικά αεροδρόμια, αυτό το λένε «επένδυση» φυσικά !

Μόνη ελπίδα η διαγραφή του χρέους στην οποία πάλι οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους εξ αρχής έφερναν αντιρρήσεις. Η διαγραφή μέρους του χρέους μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Στην Ελλάδα όμως μέχρι πρότινος η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θεωρούσε το χρέος βιώσιμο, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την όποια διαπραγμάτευση έκανε μπορεί να μας έφερε το τρίτο μνημόνιο όμως πέτυχε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Το τρίτο μνημόνιο προκάλεσε εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα οι «πολύ αριστεροί» να μην θέλουν να το ψηφίσουν (πως θα μπορούσαν άλλωστε ;) και έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Το νέο κόμμα ΛΑΕ που προέκυψε από όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει την επιστροφή στην δραχμή. Όταν ήρθε το τρίτο μνημόνιο αρκετοί μίλησαν για προδοσία, όταν άλλωστε τάζεις σκίσιμο του μνημονίου και κατάργηση του και μετά φέρνεις τρίτο μνημόνιο είναι αναμενόμενο να συμβεί αυτό. Ήταν προδοσία όμως η υπογραφή του τρίτου μνημονίου ;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας ήταν «λίγος» και πως έπρεπε να πάει μέχρι το τέλος ό,τι και αν σήμαινε αυτό. Στην πραγματικότητα όμως στο δημοψήφισμα η πλειοψηφία που τότε ψήφισε όχι, δεν ψήφισε όχι για να βγούμε από το ΕΥΡΩ ή την Ε.Ε αλλά όχι στο τότε σχέδιο συμφωνίας που είχε κατατεθεί από τους δανειστές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στο Eurogroup της 25.06.2015, προς την ελληνική κυβέρνηση. Όταν λοιπόν ο δράκουλας του Βερολίνου Σόιμπλε εξώθησε την Ελλάδα να δεχτεί να βγει από το ΕΥΡΩ και κατ επέκτασιν από την Ε.Ε τι θα σήμαινε αυτό για τους Έλληνες ; Επιστροφή στη δραχμή σίγουρα. Η δραχμή δεν είναι κακό αλλά υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα. Η χώρα δεν είχε αποθέματα σε άλλα νομίσματα παρά μόνο σε ευρώ ! Θα πηγαίναμε σε δραχμή με τους πολίτες σε δραχμή και τα δάνεια μας σε ευρώ (;), οι πολίτες με δάνεια θα χρώσταγαν περισσότερα. Επίσης όσοι Έλληνες είχαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό θα έρχονταν με τα ευρώ τους - και ξέρουμε ποιοι έχουν τα εκατομμύρια τους στις Ελβετίες - και θα αγόραζαν μισοτιμής ή σε εξευτελιστικές τιμές δημόσια και ιδιωτική περιουσία, τα λαμόγια δεν θα γύριζαν ποτέ τα χρήματα τους λοιπόν πίσω στο ελληνικό δημόσιο παρά θα εξαγόραζαν με ελάχιστο τίμημα την χώρα στην οποία χρώσταγαν ! Μια μετάβαση στη δραχμή λοιπόν δεν είναι μη επιλογή αλλά πρέπει να επιλεγεί όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω το τρίτο μνημόνιο δεν μοιάζει για προδοσία αλλά με έναν συμβιβασμό που ήταν αποτέλεσμα ενός σκληρού εκβιασμού από την Γερμανία !

Γιατί όμως η Γερμανία μας φέρθηκαν τόσο σκληρά ; Μισούν τον Γιάννη, τον Γιώργο, την Μαρία, την Σοφία και κάθε ένα Έλληνα ξεχωριστά ; Το πρόβλημα των Γερμανών είναι η αριστερή κυβέρνηση, η μοναδική στην Ευρώπη, ξέρουν ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα τους δημιουργήσει πρόβλημα μέσα σε μια Γερμανική Ευρώπη και έτσι έκαναν τα πάντα για να την τελειώσουν και ακόμα αυτό κάνουν. Οι Γερμανοί βασίζονται στην απογοήτευση των Ελλήνων από την έλευση του τρίτου μνημονίου και ποντάρουν στην οργή του λαού, πολύ θα ήθελαν έτσι να τελειώσει μια για πάντα η κυβέρνηση της αριστεράς. Αν αυτό γίνει στην Ελλάδα θα δοθεί ένα σαφές μήνυμα και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε να μην αντιστέκονται στην Γερμανική κυριαρχία.

Πάρα ταύτα σε λίγο καιρό στην Ισπανία αναμένονται εκλογές, όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι Ποντέμος που έχουν σε πολλά θέματα κοινές απόψεις με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και αυτοί έχουν πληγεί μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην Μ. Βρετανία, μετά από πάρα πολλά χρόνια, την ηγεσία του κόμματος των Εργατικών ανέλαβε ένας αριστερός, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σφοδρός επικριτής των πολιτικών λιτότητας και οπαδός του κοινωνικού κράτους.

Τι κάνει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο στη πλάτη του και στις πλάτες του ελληνικού λαού μέσα στην Γερμανική Ευρώπη ; Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έσκισε το μνημόνιο και να έφερε ένα άλλο, αλλά όλη η διαπραγμάτευση δείχνει ότι προσπάθησε να δράσει σαν ιός μέσα στο σύστημα και ως γνωστόν κάθε ιός μεταλλάσσει το σύστημα από μέσα. Ίσως αν αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και νέες κυβερνήσεις έρθουν σε άλλες χώρες τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να διεκδικήσει από καλύτερη θέση, περισσότερα, μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπη με στόχο να αλλάξει αυτή την απάνθρωπη πολιτική της λιτότητας για την οποία έχουν επανειλημμένος μιλήσει οι σπουδαιότεροι οικονομολόγοι του κόσμου και εξακολουθούν να λένε ότι ήταν και είναι ένα μεγάλο λάθος, ένα ολέθριο σφάλμα που δεν οδηγεί πουθενά ! Οι Γερμανοί βέβαια γνωρίζοντας ότι τώρα είναι σε θέση ισχύος έχουν «γράψει κανονικά» όλους τους νομπελίστες οικονομολόγους όμως αργά η γρήγορα η ύβρης θα φέρει την Νέμεση, το θέμα είναι όμως μέχρι τότε ο λαός να αντέξει, θα μπορέσει να αντέξει όταν το τρίτο μνημόνιο είναι εξαιρετικά σκληρό για τους αγρότες, τους ελευθ. επαγγελματίες, τους κατοίκους των νησιών κ.α ;

Αυτό είναι το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να αντέξει ο λαός μέχρι να λήξει το μνημόνιο, να φτιάξει ένα σωστό και δίκαιο κράτος, να χτυπήσει την διαφθορά, να καταπολεμήσει τις ελληνικές παθογένειες όπως πχ στο δημόσιο. Για παράδειγμα μέχρι σήμερα η μόνη λύση για ένα προβληματικό δημόσιο είναι η νεοφιλελεύθερη λύση που σημαίνει απολύσεις και σμίκρυνση του δημοσίου. Αν όμως μια αριστερή κυβέρνηση καταφέρει να φτιάξει ένα καλύτερο δημόσιο, τότε και η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορέσει να δει ότι αυτή η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη κατάφερε να βάλει σε τάξη τη χώρα και να τα καταφέρει, ότι γίνεται και αλλιώς δηλαδή, διαφορετικά αν η αριστερά έμενε μόνο στην καταγγελία και τα παρατούσε τι θα άλλαζε ;

Μεταξύ αυτών των στενών ορίων του μνημονίου, του κινδύνου της παρεξήγησης με την σοσιαλδημοκρατία και με το παλαιό πολιτικό σύστημα να εποφθαλμιά καλείται να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά την Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι μπορεί ;

Αυτό θα το αποφασίσουν οι πολίτες στις κάλπες την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου του 2015.

↪ Αναρτήθηκε: 16 Σεπτεμβρίου 2015 :: Αναγνώστηκε: 1341 φορές