Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Πρωτομαγιά η «γιορτή» και μια απογευματινή βόλτα στη Ψίνθο

Πρωτομαγιά 2013
Λίγα λόγια για την Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά είναι η πρώτη μέρα του μήνα Μαΐου. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει τις ρίζες του σε παγανιστικές εορτές του παρελθόντος αφού για αρκετούς αρχαίους λαούς ημερολογιακά η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο (για το Βόρειο ημισφαίριο).

Όμως η μέρα αυτή έχει συνδεθεί και με τους αγώνες του εργατικού κινήματος, των εργατών δηλαδή που την 1η Μαΐου του 1886 στο Σικάγο των Η.Π.Α ζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και οκτάωρη εργασία ( το γνωστό οκτάωρο ).

Η απαίτηση αυτή των εργατών του Σικάγου κατέληξε σε αιματοχυσία με την βίαιη επέμβαση της Αμερικανικής αστυνομίας και των νονών, μπράβων που χρησιμοποιούσε η εργοδοσία τότε για να φοβερίζει και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους. Υπολογίζεται πως στην πορεία εκείνης της πρώτης ημέρας του Μαΐου στο Σικάγο πήραν μέρος 90.000 εργαζόμενοι.

Την εποχή εκείνη στις Η.Π.Α - αλλά και παγκοσμίως - οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν τους εργαζόμενους όσες ώρες ήθελαν εξαναγκάζοντας τους να δουλεύουν ακόμα και τις Κυριακές και συνήθως ως τότε κάτω υπό άθλιες συνθήκες εργασίας. Το πλαίσιο κανόνων εργασίας τότε στις Η.Π.Α ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και έτσι κανείς δεν έλεγχε ουσιαστικά στα θέματα αυτά την εργοδοσία και ειδικά τις μεγάλες εταιρίες όπως τα εργοστάσια.

Η οκτάωρη εργασία δηλαδή δεν ήταν από πάντα κάτι το αυτονόητο !

Τρία χρόνια αργότερα από την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά στο Σικάγο στην Ευρώπη, στο Παρίσι στις 20 Ιουλίου του 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς αποφασίστηκε να είναι η Πρωτομαγιά, εργατική «γιορτή».

Στην πραγματικότητα αποφασίστηκε να είναι απεργία και όχι αργία όπως κατάντησε να είναι πολλά χρόνια αργότερα από τους διεφθαρμένους και βολεμένους νεότερους συνδικαλιστές που καμία σχέση δεν είχαν με τους συνδικαλιστές των εργατών τότε στο Σικάγο !

Σήμερα, τόσα χρόνια μετά και εν μέσω της Οικονομικής Κρίσης, η Πρωτομαγιά είναι επίκαιρη όσο ποτέ για όλους τους εργαζόμενους της Γης που βλέπουν τα εργασιακά δικαιώματα να χάνονται το ένα μετά το άλλο ή να θυσιάζονται στο όνομα των Νεοφιλελεύθερων πρακτικών στην οικονομία που παρουσιάζεται ως μονόδρομος. Σήμερα ακόμα και το οκτάωρο έχει πρακτικά καταργηθεί.. μην πάτε μακριά, δείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Η Πρωτομαγιά στη Ψίνθο

Στην Ψίνθο την Πρωτομαγιά δεν γίνονται εκδηλώσεις, ούτε φυσικά πορείες αφού πρόκειται για χωριό όμως την Πρωτομαγιά συνηθίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο κόσμος να πηγαίνει στην εξοχή. Την ημέρα αυτή μάλιστα γίνεται το μάζεμα του ειδικού κίτρινου λουλουδιού από το οποίο φτιάχνονται τα στεφάνια της Άνοιξης που διακοσμούν τις προσόψεις των σπιτιών της Ψίνθου, πρόκειται για τα γνωστά Μαγιάτικα στεφάνια που καίγονται αργότερα στη γιορτή του Αη Γιάννη με τα παιδιά να πηδάνε πάνω από τις φλόγες.

Φέτος όμως η Πρωτομαγιά συνέπεσε με την Μεγάλη Τετάρτη του Χριστιανικού Πάσχα και έτσι έχει μετατεθεί σαν αργία για τις 7 του μήνα. Οπότε αρκετοί θα πάνε στην εξοχή τότε.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες φωτογραφίες από μια σύντομη απογευματινή βόλτα στη πλατεία της Ψίνθου την Πρώτη ημέρα του Μάη :

Βόλτα στη Ψίνθο την Πρωτομαγιά - Πλατεία
Βόλτα στη Ψίνθο την Πρωτομαγιά - Πλατεία
Βόλτα στη Ψίνθο την Πρωτομαγιά - Πλατεία
Βόλτα στη Ψίνθο την Πρωτομαγιά - Δρόμος

* Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο flickr μας.

↪ Αναρτήθηκε: 02 Μαΐου 2013 :: Αναγνώστηκε: 2133 φορές