Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Άνοιξε η διαδικτυακή πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο - Από (01/01/2019) στο μέτρο και η Ρόδος

Άνοιξε η διαδικτυακή πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο - Από (01/01/2019) στο μέτρο και η Ρόδος
Άνοιξε η διαδικτυακή πλατφόρμα metaforikoisodynamo.gr για το Μεταφορικό Ισοδύναμο που πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους.

Τι είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο ;

« Μεταφορικό Ισοδύναμο (M.I.) είναι το μέτρο με τη θέσπιση του οποίου επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, ο δικαιούχος λαμβάνει για μετακινήσεις από και προς το νησί κατοικίας του και για συγκεκριμένο αριθμό ακτοπλοϊκών εισιτηρίων το Αντιστάθμισμα του Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.), το οποίο είναι το ποσό που προκύπτει ως η διαφορά του πραγματικού μεταφορικού κόστους της ωφελούμενης μονάδας από το ποσό που θα κατέβαλλε η ίδια ωφελούμενη μονάδα εάν μετακινούνταν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
»

Για παράδειγμα, αν ένας πολίτης στην ηπειρωτική χώρα πληρώνει εισιτήριο 30 ευρώ για ένα ταξίδι με λεωφορείο μεταξύ δυο πόλεων και ένας νησιώτης για να διανύσει την ίδια απόσταση στη θάλασσα πληρώνει 35 ευρώ, δηλαδή 5 ευρώ επιπλέον, τότε θα δικαιούται να λάβει πίσω αυτή την διαφορά.

Σε πρώτη φάση (από 1 Ιουλίου 2018 έως 31 Δεκεμβρίου 2018) το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά στα νησιά: Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Άγιο Μηνά, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιούς, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερρικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κω, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λέσβο, Λήμνο, Μαθράκι, Μάραθο, Νίμο, Νίσυρο, Οθωνούς, Οινούσσες, Πάτμο, Σάμο, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φαρμακονήσι, Φούρνους, Χάλκη, Χίο, Ψαρά και Ψέριμο.

Από την 1η Ιανουραρίου το μέτρο θα ισχύει και για την Ρόδο. Στην πλήρη εφαρμογή περιλαμβάνονται οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με το Μητρώο της ΑΑΔΕ όλων των νησιών της επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Πως γίνεται η εγγραφή για την απόκτηση Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (Μ.Α.Ν.)

« Η χρήση του πληροφοριακού συστήματος του μεταφορικού ισοδύναμου απλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες αρχικής εγγραφής, έκδοσης εισιτηρίου και πίστωσης του ισοδύναμου κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ).

Για την αρχική εγγραφή το μόνο που απαιτείται από τον πολίτη είναι η είσοδος του στην διαδικτυακή τοποθεσία metaforikoisodynamo.gr με τα στοιχεία εισόδου του TaxisNET. Εκεί εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα πεδία του κύριου μέλους της οικογενειακής μερίδας και των υπόλοιπων εξαρτώμενων μελών που την απαρτίζουν. Ο χρήστης καλείται να καταχωρίσει μόνο στοιχεία επικοινωνίας καθώς και το IBAN του αριθμού λογαριασμού του στον οποίο θα πιστωθεί η επιδότηση. Πριν την ολοκλήρωση της εγγραφής, γνωστοποιείται και σε εκτυπώσιμη μορφή, ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), ο οποίος είναι ξεχωριστός για κάθε μέλος της οικογένειας της ωφελούμενης μονάδας.

Πριν την έκδοση κάθε ακτοπλοϊκού εισιτηρίου ο δικαιούχος, επιδεικνύει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη στον υπάλληλο του πρακτορείου έκδοσης εισιτηρίων. Ο δικαιούχος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο απλά να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του στο εισιτήριο. Το Α.ΝΗ.ΚΟ θα πιστωθεί στον λογαριασμό IBAN που έχει δηλώσει στην αρχική του εγγραφή μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αφού πραγματοποιηθεί το ταξίδι.
»

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην περιοχή «Συχνές Ερωτήσεις» του www.metaforikoisodynamo.gr.

↪ Αναρτήθηκε: 10 Ιουλίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1199 φορές