Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Υπογράφηκαν οι πρώτες τέσσερις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προαναγγέλθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου

Υπογράφηκαν οι πρώτες τέσσερις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προαναγγέλθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου
Υπογραφή της επέκτασης τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Όπως έγινε γνωστό σήμερα 3 Σεπτεμβρίου 2018, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε τις Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κηρύσσονται έτσι υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των: Τραπεζών, Ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, Γραφείων ταξιδίων και τουρισμού και των Πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης. Υπολογίζεται ότι οι παραπάνω κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν 75.000 εργαζόμενους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο government.gov.gr :

« Το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Αντιστοίχως θα ελέγχονται και όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής.

Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είναι γεγονός και θα συμβάλλει στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

Μία κεντρική δέσμευση της Κυβέρνησης προς τον κόσμο της εργασίας έγινε πράξη, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και τη συλλογική διεκδίκηση τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
»

Επίσης μιλώντας σήμερα στην εκπομπή της ΕΡΤ «Άλλη Διάσταση», η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού καθώς ο νέος αυξημένος κατώτατος δε θα έχει πια ηλικιακές διακρίσεις.


Τι είναι ο υποκατώτατος μισθός που πρόκειται να καταργηθεί ;

Εξίσου σημαντική είδηση με την υπογραφή των τεσσάρων πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην εποχή μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι και η είδηση ότι επίκειται ενίσχυση του ποσού του κατώτατου μισθού καθώς και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού είχε αναφερθεί πρόσφατα (στις 25/8/2018), μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο νέος κατάλογος μισθών με χρονικό ορίζονται τεσσάρων μηνών από σήμερα, αναμένεται να ισχύσει αρχές του 2019.

Θυμίζουμε ότι από το 2012, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 6/2012) κατ' εφαρμογή του Β' Μνημονίου (ν. 4046/2012) - (ν. 4093/2012) το ύψος του κατώτατου μισθού μειώθηκε δραματικά από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών και στα 510 ευρώ μεικτά (δηλ. ο υποκατώτατος μισθός) για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών.

Ακόμα σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο (ν. 4152/2013) ορίστηκε μισθός για τους λεγόμενους «ωφελούμενους εργαζόμενους» το ποσό των 490 ευρώ για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ όπως και οι μισθοί των «ωφελουμένων» στα 490 και 427 είναι οι μισθοί αυτοί που γνωρίσαμε στα χρόνια των μνημονίων στην Ελλάδα, οι μισθοί που όπως όλοι γνωρίζουμε δεν φτάνουν για τίποτα, οι μισθοί που έδιωξαν πολλούς συμπατριώτες μας να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό ! Αυτή η σκληρή αλλά και σουρεάλ συνάμα πραγματικότητα των μνημονίων όπου μια χώρα στη ζώνη του ευρώ αν και διαθέτει χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, δίνει μισθούς κάτω τον 500 ευρώ... φαίνεται πως σύντομα θα αλλάξει.

Εν κατακλείδι...

Βέβαια τόσο η υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων όσο και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου δεν λύνουν δια μαγείας όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα εργασιακά και στην κοινωνία στα χρόνια των μνημονίων, είναι κάτι αλλά η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και κάθε λάθος θα είναι στη μετα-μνημονιακή εποχή κρίσιμο για την χώρα. Ο συνδυασμός της αποκατάστασης των αδικιών μαζί με την προσέλκυση επενδύσεων μέσα στην σημερινή πραγματικότητα είναι το δύσκολο στοίχημα. Κρίσιμο θέμα παραμένει η ανεργία όλων των ηλικιών στην χώρα μας η οποία ακόμα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Υπάρχει και η αντίθετη άποψη πάντως για τους μισθούς, εκείνη - των νεοφιλελεύθερων - που λέει ότι η ανάπτυξη θα έρθει με την διατήρηση των μισθών αυτών που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα βέβαια με άλλα νεοφιλελεύθερα μέτρα. Όμως αλήθεια σε τι βοήθησαν οι μισθοί αυτοί ; Βοήθησαν τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι αλλά και να εξοικονομήσει χρήματα το κράτος που όμως όλοι ξέρουμε που ουσιαστικά πήγαιναν. Εξάλλου οι επενδύσεις και λόγω άλλων προβλημάτων δεν ήρθαν μαζικά στην χώρα μας λόγω των χαμηλών αυτών μισθών, για να μη μιλήσουμε για χώρες της ανατολικής Ευρώπης εκεί όπου ακόμα και σήμερα οι κατώτατοι μισθοί είναι τέτοιου τύπου αν όχι και πιο κάτω.. ενώ ακόμα περιμένουν και εκεί την «κοινωνική πρόοδο» μέσω των επενδυτών.

Άσχετα όμως από την άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας για το συγκεκριμένο θέμα, η αλήθεια είναι ότι ο εργαζόμενος για να εργαστεί πρέπει να μπορεί από τον μισθό που λαμβάνει να κάνει ορισμένα απλά και βασικά πράγματα όπως : α) να βάζει βενζίνη για να μετακινήται β) να τρώει ώστε να συντηρείται γ) να απολαμβάνει κάτι τουλάχιστον από το κόπο και τον μόχθο του ...αυτονόητα πράγματα που όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν αυτονόητα.

↪ Αναρτήθηκε: 03 Σεπτεμβρίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1168 φορές