Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net

Ο δρόμος της Ψίνθου με την μεγαλύτερη κίνηση σύμφωνα με το OpenStreetMap

Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε την διάσημη υπηρεσία χαρτών Google Maps της εταιρίας Google. Υπάρχει όμως και το OpenStreetMap ! Πρόκειται για διαδραστικό χάρτη με ελεύθερη άδεια χρήσης, ο οποίος αναπτύσσεται από μια κοινότητα εθελοντών οι οποίοι χρησιμοποιούν συσκευές GPS, αεροφωτογραφίες και τοπικούς χάρτες χαμηλής τεχνολογίας, για να εξασφαλίσουν ότι το OpenStreetMap είναι όσο το δυνατόν γίνεται ακριβές και ενημερωμένο. Οι εθελοντές της κοινότητας, συνεισφέρουν και διατηρούν δεδομένα σχετικά με δρόμους, τα μονοπάτια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και πολλά άλλα ανά τον πλανήτη. Σύμφωνα με την wikipedia, μέχρι το 2012 είχαν συνεισφέρει στη δημιουργία του πάνω από 500.000 άνθρωποι.

Ο χάρτης του OpenStreetMap μας δίνει διάφορες επιλογές απεικόνισης μια περιοχής του πλανήτη. Μεταξύ αυτών, στην δεξιά μεριά του χάρτη υπάρχει η επιλογή «Layers» την οποία μπορούμε να επιλέξουμε. Αν κατόπιν τσεκάρουμε το «Public GPS Traces» θα μπορέσουμε δούμε στοιχεία από καταγραφές συσκευών GPS για την γεωγραφική περιοχή που μας ενδιαφέρει, στην περίπτωση μας η Ψίνθος.

Ο δρόμος της Ψίνθου με την μεγαλύτερη κίνηση σύμφωνα με το OpenStreetMap
* Πατώντας επάνω στην εικόνα μπορείτε να μεταφερθείτε στον διαδραστικό χάρτη της Ψίνθου στην υπηρεσία OpenStreetMap.

Ο δρόμος με την μεγαλύτερη κίνηση

Όπως φαίνεται από τον χάρτη, ο δρόμος της Ψίνθου με την μεγαλύτερη κίνηση, σύμφωνα με τις καταγραφές από τις συσκευές GPS των συνεισφερόντων στο OpenStreetMap, είναι ο δρόμος που ενώνει την Ψίνθο με τις Καλυθιές και την διάσημη Κοιλάδα των Πεταλούδων. Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικούς δρόμους του επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς εμείς θέλουμε να διαπιστώσουμε ποιος είναι ο δρόμος με την μεγαλύτερη κίνηση, παρατηρούμε ότι η μεγαλύτερη κίνηση προέρχεται και κατευθύνεται όπως και αντίστροφα σε αυτή την διαδρομή.

Η δεύτερη διαδρομή με την περισσότερη κίνηση, καταγράφεται στον δρόμο Ψίνθου - Αρχίπολης και έπεται η διαδρομή Ψίνθος - Μαριτσά. Στον παραπάνω χάρτη επίσης φαίνεται και η δραστηριότητα στην πλατεία του χωριού εκεί οπού περνούν είτε για δουν οι περισσότεροι το κέντρο του χωριού είτε για να παρκάρουν π.χ για να δειπνήσουν σε κάποιο εστιατόριο κλπ.

Το μέρος που δέχεται την μεγαλύτερη κίνηση

Όμως το σημείο της Ψίνθου που δέχεται την μεγαλύτερη κίνηση είναι το μικρό γεφύρι δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού στην περιοχή της Βρύσης. Εδώ φαίνεται ότι συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης που δέχεται το χωριό. Αυτό βέβαια το ξέρουν καλύτερα οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής αφού το διαπιστώνουν καθημερινά ιδίοις όμμασι. Άλλωστε το σημείο αυτό αποτελεί σταυροδρόμι και αν εξαιρέσουμε την δίοδο του αγροτικού δρόμου που διασχίζει τον χείμαρρο μέσα από την περιοχή «Φασούλι», δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να ενώνει την μία με την άλλη μεριά της Ψίνθου, που χωρίζει στα δύο ο χείμαρρος ο οποίος διασχίζει το χωριό. Ίσως κάποτε θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια εναλλακτική δίοδος που να ενώνει τις δυο μεριές του χωριού. Μια ιδέα ίσως θα ήταν και η περιοχή «Λαμπίρη» της Ψίνθου εκεί όπου ένας χωματόδρομος που διασχίζει τον χείμαρρο οδηγεί στην πέρα γειτονιά, όμως θα έπρεπε πρώτα να φτιαχτεί ένα νέο γεφύρι στο κοντινότερο σημείο των δύο μεριών της περιοχής.

Από τα παραπάνω, καθώς ο δρόμος με την μεγαλύτερη κίνηση είναι αυτός που οδηγεί στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, είναι ακόμα μια αφορμή αυτό να σκεφτούμε πόσους επισκέπτες θα δεχόταν το χωριό αν και εμείς εδώ στην Ψίνθο κάποτε είχαμε την δική μας «μικρή κοιλάδα των πεταλούδων».

↪ Αναρτήθηκε: 25 Σεπτεμβρίου 2018 :: Αναγνώστηκε: 1267 φορές