Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
Τετραμερής Σύνοδος: Ενεργειακά project - Κοινή υποψηφιότητα για Euro και Mundial η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία
Τετραμερής Σύνοδος: Ενεργειακά project - Κοινή υποψηφιότητα για Euro και Mundial η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία

Κοινή υποψηφιότητα για την ανάληψη του EURO 2028 και του Μουντιάλ 2030, θα καταθέσουν η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά το τέλος της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας των τεσσάρων χωρών, που φιλοξενείται στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και του Σέρβου προέδρου.

  • Τετραμερής Σύνοδος: Οι νέες επενδύσεις-Tα ενεργειακά project- H διεκδίκηση Euro και Mundial (video)
Τη Σύνοδο απασχόλησε η συνεργασία στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού, ενώ ο Σέρβος Πρόεδρος ανακοίνωσε τα σχέδια για την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των 4 χωρών.

Οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, οικονομίας και μια σειρά άλλα ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της Τετραμερούς Συνόδου Βουλγαρίας- Ελλάδας- Ρουμανίας- Σερβίας, στο Βελιγράδι.

«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, μια ομάδα που έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες, να παίζει καλή άμυνα, προστατεύοντας τα συμφέροντα της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της περιοχής γιατί είναι κοινά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η ομάδα αυτή, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «έχει μάθει να παίζει και δημιουργική μπάλα, να ανοίγει το παιχνίδι, να σκέφτεται ιδέες πολύ σημαντικές για την περιοχή και πιστεύω ότι μέσα από την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή των Βαλκανίων, πολύ σύντομα αυτό το δημιουργικό παιχνίδι που παίζουμε μπορεί να έχει και αποτέλεσμα, δηλαδή να σκοράρουμε».

«Τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης και της συνανάπτυξης και αυτό περνά μέσα και από τη διεύρυνση της ΕΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η τετραμερής Σύνοδος, , «έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων ως μια περιοχή, η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη και όχι ως μια περιοχή δεύτερης διαλογής, όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τα Βαλκάνια η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και πιθανές ευρωπαϊκές, αμερικανικές, κινεζικές και άλλες επενδύσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε τη σημασία της επερχόμενης ρουμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. Τόνισε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει την αναβάθμιση των λιμανιών της βόρειας Ελλάδας και επανέλαβε τη μεγάλη σημασία που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης στη διαβαλκανική συνεργασία.

Υπογράμμισε επίσης  πως «η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων, να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, όχι φοβικά» και πρόσθεσε πως «έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, έχουμε δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές διαπραγματεύσεις».

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση στη σερβική πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη συμμόρφωσης με αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα ο σεβασμός τους διεθνούς δικαίου και των μειονοτικών δικαιωμάτων, καθώς και η διασφάλιση του κράτους δικαίου, είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ».

«Επιθυμούμε τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», είπε  η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Νταντσίλα και αναφέρθηκε σε θέματα οικονομικής συνεργασίας της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα, ενώ προανήγγειλε επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρουμανία, ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ αναφέρθηκε στη συνεργασία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στον ενεργειακό τομέα και στις υποδομές.

Επιβεβαιώθηκε παράλληλα η κοινή υποψηφιότητα των τεσσάρων χωρών για το Euro 2028 και το Mundial 2030.

Ο Σέρβος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη προς τη Σερβία και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την αναβάθμιση των δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της άσκησης της προεδρίας της ΕΕ από την Βουλγαρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε αργότερα στο συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας, προσκεκλημένος του προέδρου του, Ίβιτσα Ντασιτς.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά και να πάψει να είναι η ΠΓΔΜ τείχος ανάμεσά τους.

«Πριν από λίγους μήνες προχωρήσαμε με μια γειτονική μας χώρα, την ΠΓΔΜ, σε μια συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά. Αυτή η χώρα να σταματήσει να είναι τείχος ανάμεσά μας και να γίνει γέφυρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Πηγή:ΕΡΤ
Πρακτορείο ΟΠΑΠ Ορφανός Βασίλειος - Ψίνθος, Ρόδος

Πηγή : www.ertopen.com
→ Αναγνώστηκε 15 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ !