Σύνδεση | Εγγραφή
Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα του psinthos.net
FYROM: Επικυρώθηκε η αλλαγή του Συντάγματος - Τα επόμενα βήματα μετά την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών
FYROM: Επικυρώθηκε η αλλαγή του Συντάγματος - Τα επόμενα βήματα μετά την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούσαν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Με ανάρτησή του στο twitter ο Ζάεφ συγχαίρει όλους τους πολίτες και όλους τους βουλευτές για την ανάληψη ευθύνης με την οποία η χώρα ανοίγει τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ευχαριστεί τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την επικοινωνία που είχε μαζί του μεταφέροντας τα συγχαρητήρια του για την «ιστορική απόφαση».«Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι πιθανά. Αποδείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Δημητρόφ.


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επέκρινε την απόφαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ και κατηγόρησε ως υπεύθυνο γι΄ αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μαζί με τις προεδρικές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου. O Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.


Τα επόμενα βήματα μετά την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών
Στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα φθάσει στην Αθήνα δια της διπλωματικής οδού η επίσημη γνωστοποίηση της άλλης πλευράς, όπως προβλέπει το άρθρο 1 παράγραφος 4ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών για την «ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία από την άλλη πλευρά». Η Συμφωνία προβλέπει ότι το πρώτο μέρος δηλαδή η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία».

Αμέσως μετά και εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο, τότε παραπέμπεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατόπιν δίνεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Τότε η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποιεί και στην άλλη πλευρά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και τοτε βάσει του άρθρου 20 παράγραφος 3 η Συμφωνία τίθεται πλήρως σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι βάσει του άρθρου 20 παράγραφος 9 οι διατάξεις της Συμφωνίας μένουν σε ισχύ επ’ αόριστο χρονικό διάστημα, και είναι αμετάκλητες, ενώ ρητά αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται καμιά τροποποίηση του άρθρου 1 παράγραφος 3 (το βασικό άρθρο της Συμφωνίας) που ορίζει το όνομα, τη γλώσσα, την εθνικότητα, τη χρήση του όρου «Μακεδόνας και Μακεδονικός» καθώς και για τις εμπορικές ονομασίες και εμπορικά σήματα.

Στα Σκόπια υπάρχει ένα ζήτημα με τον κ. Ιβάνοφ που έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει την Συμφωνία ώστε να δημοσιευθεί με την υπογραφή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο Ταλάτ Τζαφέρι προεδρος της Βουλής έχει δηλώσει ότι υπάρχει τρόπος, συνταγματικά κατοχυρωμένος, παράκαμψης αυτού του βέτο και με υπογραφή του ίδιου θα σταλεί για δημοσίευση η Συμφωνία των Πρεσπών στην Εφημερίδα της κυβέρνησης, μαζι και ο νόμος για την αλβανική γλωσσα που έχει αναπεμφθεί δυο φορές στην Βουλή μετά το βέτο του προέδρου.

Πάντως ακόμη και εάν αμφισβητηθεί στο εσωτερικό της χώρας η κίνηση Τζαφέρι, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε σε σχέση με την Συμφωνία, καθώς βάσει του άρθρου 46 της Σύμβασης της Βιέννης περί Συνθηκών εφόσον τεθεί σε ισχύ μια Συμφωνία δεν υπάρχει θέμα ακυρότητας με την επίκληση της μιας πλευράς εκ των υστέρων ότι παραβιάσθηκαν διατάξεις του εσωτερικού δικαίου του κατά την σύναψη της Συμφωνίας.

Φυσικά το επόμενο σημαντικό στάδιο είναι το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ το οποίο είναι έτοιμο και απομένει να συμπληρωθεί στο κείμενο το νέο όνομα και αφού εγκριθεί σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων θα σταλεί στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών προς έγκριση με πρώτο σταθμό την ελληνική Βουλή.

Πηγή: ΕΡΤ
Πρακτορείο ΟΠΑΠ Ορφανός Βασίλειος - Ψίνθος, Ρόδος

Πηγή : www.ertopen.com
→ Αναγνώστηκε 14 φορές Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου στο facebook ! Κάνε tweet το άρθρο στο twitter ! Μοιράσου αυτό το άρθρο στο google+ !